Att resa med småbarn (0-4år)
Det är stor skillnad på att resa med ett barn i skolåldern eller med ett spädbarn. För ett barn i 4-5-årsåldern och äldre innebär en resa sällan mer risker än ör föräldrarna och många upplevelser kan ge positiva minnen för livet.

Nedanstående råd handlar enbart om barn i åldrarna upp till 3-4 år.

Ett litet barn har inget nöje av resan i sig - små barn är snarast konser-vativa och ogilla förändringar. Föräldrar bör alltså vara medvetna om att resan är till för dem själva och inte för barnen.
Ofta får man höra att det är så nyttigt for små barn att bada och vistas i solen, men så är det inte. Att bada i havet är inte roligare för små barn än att bada i badkaret och de grunda bassängerna på resmålet är absolut inte bakteriefria. Att vistas länge i solen är inget att sträva efter - snarare är barnens hy extra känslig och skugga därför lämpligare.
Inte heller är det alltid så lyckat att låta barnen sova i vagn utomhus - det blir för varmt särskilt om man har myggnät över vagnen som hindrar luften från att cirkulera.

Vid diarré
Små barn löper större risk för att insjukna med diarre än vuxna, bland annat på grund av att riktigt små barn smakar på det mesta i sin omgiv-ning när tillfälle bjuds. Eftersom spädbarn och små barn inte klarar utto-rkning lika bra, blir behovet av läkarvård större.
Vätskeersättning i pulverform är bra att ha med sig. Aven om mots-varande behandling finns tillgänglig överallt är inte alltid texten lättförs-tåelig. Barn med diarré behöver åtminstone bedömas av van sjukvårds-personal om de inte kan eller vill dricka, kräks upprepade gånger under flera timmar, har upprepade diarreer som inte minskar inom en 10-timmarsperiod, är slöa eller inte har kissat på 10 timmar.

Mat och dryck till barn
Amning ger bästa skydd mot diarré. Spädbarnsmat är internationell, dvs. bröstmjölksersättning finns överallt. Välling är skandinavisk och måste tas med. Det går åt mycket vätska till barnen också; se till att det inte blir i form av saft eller läsk - tänderna tar otroligt mycket stryk.

Läkemedel till barn
AD-droppar glöms ofta bort. Är bra hela första året eftersom barnen ju inte bör komma ut så mycket i solen.

Ett så gott som komplett reseapotek för barn kan innehålla:
 • Vätskeersättning i form av portionspåsar.
 • Paracetamol (ex. alvedon), sirap eller stolpiller
 • Näsdroppar
 • Hostmedicin
 • Hydrocortisonsalva för insektsbett och solbränna
 • Solskydsmedel med mycket hög skyddsfaktor
 • Sårtvätt/Desivon som våtservetter
 • Första förband (färdigpackat)
 • Plåster och kompresser
 • Febertermometer
 • Pincett (att ta ut stickor med), liten sax
 • Tops
Flygresan
Under flygresan kan små barn få problem med tryckutjämningen i mellanörat. Enklast är att amma eller ge barnet något att svälja (nappflaska) och att eventuellt använda näsdroppar strax innan planet förlorar höjd inför landningen.
Informationen på dessa sidor är sammanställd från www.fass.se, www.smittskyddsinstitutet.se, www.1177.se, www.socialstyrelsen.se samt www.reseradet.se